UPS
NAPRAVE ZA NEPREKINJENO NAPAJANJE - UPS

Naprave za neprekinjeno napajanje ščitijo računalniško opremo pred prekinitvami, nihanji in motnjami v električnem omrežju.

TEHNOLOGIJE UPS NAPRAV

UPS naprave, namenjene za računalnike in računalniško opremo, so večinoma pasivne, ( Standby ), izboljšane z Line-Interactive tehnologijo.
Pasivna naprava v normalnem delovanju napaja porabnike direktno iz omrežja, preko posebnega filtra in regulacije, ki zmanjšuje nihanja mrežne napetosti. Ko pride do izpada ali večjega nihanja primarne napetosti ( pod 176 ali nad 282 V ) UPS s prekinitvijo 4-10 ms preklopi na baterijski način delovanja. V tem trenutku se vklopi razsmernik in oskrbi porabnike s potrebno napetostjo iz baterije. Po vrnitvi mrežne napetosti UPS preklopi nazaj na normalen način delovanja, razsmernik pa se izklopi.Za zelo občutljive komunikacijske ali medicinske naprave se uporabljajo posebni UPS, izdelani v On-Line Double-Conversion tehnologiji, ki med baterijskim in normalnim načinom delovanja nimajo preklopnega časa. UPS stalno napaja porabnike s konstantno napetostjo iz baterije, ki je popolnoma neodvisna od vhodne mrežne napetosti in frekvence, med tem ko primarna napetost le polni baterijo.

Praktično vse UPS naprave so opremlje z vmesniki za priklop na računalnik in z ustrezno programsko opremo, ki omogoča nadzor nad UPS napravo, po potrebi pa lahko izvede nadzorovano zaustavitev sistema.

Več o tehnologiji UPS naprav si lahko preberete tukaj.
Več o klasifikaciji UPS naprav si lahko preberete tukaj.

AVTONOMIJA UPS NAPRAV

Avtonomija je čas, ko lahko UPS napaja naprave . Ta se pri 100% obremenitvi giblje med 6 - 12 minutami. Z zmanjšanjem obremenitve se ta čas podaljšuje in ob 75% obremenitvi naprave dosega že 20 minut, pri 50% obremenitvi pa 30 – 40 minut.

Zaradi višje avtonomije je nesmiselno kupovati večje, predimenzionirane UPS-e, saj to pomeni višjo ceno naprave, pa tudi večjo lastno porabo energije. Ko je potrebna daljša avtonomija, se to doseže z dodajanjem baterij. Z zunanjimi baterijami se lahko avtonomijo poveča tudi na več ur.

PRAVILNA IZBIRA MOČI

Najboljši način je, da se izvede meritev porabe naprav, ki bodo priključene na UPS. Drugi, precej pogost način pa je, da se sešteje nazivne moči priključenih naprav.

Ker se priključna moč običajno podaja v Wattih ( okrajšano W ) moči UPS-ov pa so podane v VoltAmperih (okrajšano VA ) je potrebno vrednost v W pomnožiti z 1,45 in tako se dobi vrednost v VA.

Za primer nadgradnje sistema, za večjo avtonomijo in pa tudi zato, ker svinčena baterija s časom izgublja kapaciteto, se je v praksi pokazala potreba po »rezervi« ( 20% – 40 %) ob tem pa tudi preprosta formula – izmerjeno ali izračunano moč v W se preprosto pomnoži z faktorjem 2 in tako dobi ustrezno priporočeno moč UPS-ja v VA.


TIPIČNE PORABE RAČUNALNIŠKE OPREME :

LCD TFT monitor = 40 W
LCD TFT LED monitor = 25 W
CRT Barvni monitor 17 inch = 70 W
CRT Barvni monitor 19 -21 inch = 100 W
Mrežni strežnik brez monitorja = 150 – 300 W
Računalnik Pentium 4 ali ATHLON = 150 - 200 W
Računalnik Pentium 4 ali ATHLON = 100 - 150 W
Računalnik Core 2 ali DUAL CORE = 100 – 150 W
Ink jet tiskalnik = 20 W
Laserski tiskalnik A4, črno-beli = 360W - 900 W
Laserski tiskalnik A4, barvni = 300W - 650 W


PRIKLOP UPS :


STANDARDNI KABLI ZA PRIKLOP UPS :


Kabel za priklop UPS na zunanje napajanje


Kabel za priklop naprav na UPS


Kabel za prikop napajalnikov za komunikacijske naprave


Podatkovni kabel za UPS

Več o tehnologiji UPS naprav si lahko preberete tukaj.
Več o klasifikaciji UPS naprav si lahko preberete tukaj.