Kaj storiti če računalnik deluje počasi?1.) Preverite delovni pomnilnik

Preverite koliko je zaseden procesor ter koliko je zaseden delovni pomnilnik. To storite tako da pritisnete tipke ctrl+alt+del ali kliknete z desnim gumbom na orodno vrstico in izberete 'upravitelj opravil/task manager'.

Ko se odpre novo okno, izberite 'učinkovitost delovanja'Tam lahko vidimo koliko je zaseden procesor ter koliko delovni pomnilnik.
Tukaj je primer računalnika ki ima dovolj delovnega pomnilnika:Tukaj pa primer računalnika ki ga nima dovolj:Torej če imate premalo delovnega pomnilnika, bi bilo najbolje da ga nadgradite - dodate še en modul.


2.) Preglejte koliko "nepotrebnih" programov se vam zažene ob zagonu
Število odprtih programov lahko vidimo tukaj:


Teh programov ni potrebno izbrisati, lahko jih samo odstranimo iz samodejnega zagona ob vklopu računalnika. Tako da jih odpremo ročno ko jih potrebujemo.

To lahko storimo s pomočjo pripomočka za konfiguracijo sistema. Kliknite na Start in nato na Run/Zaženi ter vpišite "msconfig".Ko se vam program odpre, kliknite na "Zagon" ter odkljukajte programe ki jih ne potrebujete ob zagonu. Ko končate, kliknite na "V redu" in nato "Ponovno zaženi računalnik"Ob naslednjem zagonu računalnika obkljujakte kvadratek kot prikazuje naslednja slika:
3.) Preglejte računalnik če imate viruse/spyware

Preglejte če imate kakšne viruse ali spyware programe ki vam upočasnjujejo računalnik
Navodila za namestitev in uporabo teh programov dobite na naši spletni strani.


4.) Poglejte koliko prostora imate na disku

Poglejte ali je disk popolnoma zaseden ali ima še kaj prostora. Če imate dve particiji, poglejte tisto na kateri je nameščen operacijski sistem (navadno je to particija C:). To storite tako da z desnim kliknete na disk in izberete 'Lastnosti'Nato poglejte koliko diska je prostega. Priporočljivo je da imate vsaj 1GB (1000 MB) prostega diskaČe imate malo nezasedenega prostora na disku, potem počistite začasne datoteke (Temp Files in Temporary Internet Files). To storite tako:
- Odpremo 'Moj računalnik'
- Nato particijo na kateri je nameščen Windows (navadno je to C:)
- 'Documents and Settings
- Ime uporabnika
Nato v orodni vrstici dopišemo \Local Settings\TempV tej mapi lahko pobrišemo vse datoteke, nato pa ponovno v orodni vrstici dopišemo '\Temporary Internet Files':Tudi v tej mapi lahko izbrišemo vse datoteke. Disk bo tako nekoliko manj zaseden.


5.) Odstranite odvečne programe
Odstranite vse odvečne programe ki jih ne uporabljate. Seznam nameščenih programov v vašem računalniku lahko najdete tukaj:Odprlo se vam bo okno s seznamom nameščenih programov.Izberite tiste, ki jih ne uporabljate ter kliknite na ter sledite postopku odstranjevanja.

Pripravil: Matej Lipušček